Kantoorgebouw Sileghem & Partners - Zwevegem - Sileghem & Partners - © klaas Verdru

Verbouwing van een atelier tot architectuurbureau

Van schrijnwerkerij naar architectenkantoor

Met de realisatie van hun eigen kantoor in een voormalige schrijnwerkerij in Zwevegem koos Sileghem & Partners Architecten en Ingenieurs resoluut voor het duurzaam hergebruik van bestaand patrimonium.

De architecten lieten hun oog vallen op een verlaten industrieel gebouwtje. Ze beslisten om de buitenschil en de structuur ervan te recupereren en er een energiezuinig kantoorgebouw van te maken. Bovenaan op hun verlanglijstje stond een combinatie van ruimtelijke kwaliteit (voor een werkomgeving) met de schaal van een verscholen groen pleintje.

Zoals gebruikelijk in Vlaanderen was het achtergelaten schrijnwerkatelier aangebouwd, dichtgeslibd, enigszins verminkt en erg versleten. Voor hen geen reden voor de sloophamer, wel voor een zorgzame opkuis. De overtollige aanbouwsels werden gesloopt, en de sheddaken werden vervangen door een stevig geïsoleerd plat dak dat steunt op de bestaande stalen vakwerkspanten.

Een doordachte volumeopbouw, doorgedreven isolatie en minutieuze detaillering leverden een K27-peil op, en een luchtdichtheid van 0,7/h (n50). In het huidige stadium van uitvoering, met vloerverwarming op een condensatiegasketel en zonder hernieuwbare energiebronnen, wordt een E52-peil bereikt. De netto energiebehoefte bedraagt 112 kWh/m2. Door toevoeging van PV-panelen zal het E-peil dalen tot E22.

Meer nog dan dit cijfermateriaal evenwel is de kwaliteit van de werkruimtes van belang, en de manier waarop die door de ontwerpers werd bedacht, herwerkt, verfijnd en uitgevoerd. De werk-, vergader- en rustruimtes werden zorgvuldig gepositioneerd en vormgegeven. De plekken voor geconcentreerd werk of groepswerk moesten juist geschakeld worden, met bijzondere aandacht voor het akoestisch comfort, met openheid waar mogelijk en privacy waar gewenst.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.