01 BasisschoolDeSpringplank-Brugge-TomThysArchitecteni.s.m.Carton123Architecten-fotoOlmoPeeters

Basisschool De Springplank

Brugse basisschool is 'schoolvoorbeeld van publieke architectuur'

De nieuwe basisschool De Springplank, gebouwd op een mooie neogotische site in het centrum van Brugge, werd dit jaar bekroond met de Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen.

De Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen is een vierjaarlijkse prijs voor excellente gebouwen. De jury prijst het 'discreet doch doortastend ensemble van klassen. Het bakstenen bouwvolume voert een beheerste pas-de-deux met de bestaande school. (...) Ondanks de schaarse publieke middelen staat hier een architectuur van de soberheid die qua ruimte en beleving toch een genereuze indruk maakt. Basisschool De Springplank markeert een soort standaard, een schoolvoorbeeld van publieke architectuur die eenvoud en dienstbaarheid als norm stelt.'

Het nieuwe schoolgebouw, dat samen met de Middenschool en Howest één grote campus vormt, is erin geslaagd om de band te bewaren met de historische context. De dieprode baksteenarchitectuur met de sterke verticale ritmering sluit naadloos aan bij de naburige neogotische gebouwen. De precieze inplanting en de complexe vorm maken een aantal bestaande perspectieven op de site alleen maar sterker.

In de visieverklaring staat te lezen: 'Onze school is letterlijk en figuurlijk een open school. De openheid van de school uit zich niet enkel in de toegankelijkheid maar is ook voelbaar in de dagelijkse omgang.' De architectuur lijkt die visie te ondersteunen. Twee prismatische trappen vormen een verticale circulatielus doorheen het gebouw en ontsluiten zo de zes klassen. De kinderen lopen onder, tussen en langs de architecturale elementen, met intens wisselende perspectieven tussen oud en nieuw.

Lees ook Scholen bouwen voor de 21ste eeuw

Dit gebouw kan enkel met een rondleiding bezocht worden, het is dus niet vrij toegankelijk.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.