Universitair Psychiatrisch Centrum - Leuven - Stéphane Beel © Luca Beel

Psychiatrisch Centrum Campus Gasthuisberg UZ Leuven

Een nieuwe thuis voor de psychiatrie

Op deze Dag van de Architectuur staat het nieuwe masterplan Gasthuisberg in de kijker, en meer bepaald het Psychiatrisch Centrum rond de interne patio.

De psychiatrie-eenheden van UZ Leuven en het Universitair Centrum Sint-Jozef in Kortenberg vormen samen de ziekenhuisassociatie Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven). UPC KU Leuven heeft zowel een dienst voor kinder- en jeugdpsychiatrie, voor volwassenenpsychiatrie als voor ouderenpsychiatrie, gespreid over de campussen Gasthuisberg en Kortenberg.

Campus Gasthuisberg zag in de jaren zeventig het levenslicht aan de rand van Leuven en omvat intussen meer dan 200.000 vierkante meter ziekenhuis-, onderzoeks- en opleidingsinfrastructuur. Om ervoor te zorgen dat de verouderde gebouwen gerenoveerd konden worden zonder te veel overlast voor de patiënten, werden nieuwe gebouwen opgericht. Het nieuwe gebouw voor psychiatrie is sinds vorig jaar open.

Het bestaande ziekenhuis zal overwegend de rol van ambulant ziekenhuis vervullen met de huidige hoofdingang als centrale toegangspoort. De nieuwe gebouwen krijgen de functie van algemeen ziekenhuis met een eigen nieuwe hoofdingang. De functies onderwijs en onderzoek concentreren zich in de zone tussen het ziekenhuis en de E314. Stedelijke voorzieningen die een band hebben met het ziekenhuis, zoals kantoren van welzijnsorganisaties of buurtwinkels, krijgen op lange termijn een plek tegen de ringweg.

Opgelet: het gebouw is NIET vrij toegankelijk. Het kan uitsluitend worden bezocht binnen het kader van de rondleiding.

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.