Jeugd- en cultuurhuis De Steen - Bocholt - ONO architectuur ©Filip Dujardin

Jeugd- en cultuurhuis De Steen

Cultuur op maat van de jeugd

Het nieuwe Jeugd- en Cultuurhuis De Steen (2012) is er op een paar jaar tijd in geslaagd uit te groeien tot de cultuurbaken van het Limburgse Bocholt.

Het schitterende en toch bescheiden torengebouw huisvest verschillende muziekverenigingen, een jeugdhuis, een teken- en muziekacademie en de dienst vrije tijd en toerisme van de gemeente Bocholt. Op het gelijkvloers is er een polyvalente zaal waar concertjes, culturele voorstellingen en vergaderingen plaatsvinden. Op de eerste verdieping vind je de leslokalen van het kunstonderwijs NIKO. Nog een verdieping hoger ligt de repetitieruimte voor de muziekverenigingen. Op het grote dakterras (toegankelijk) heb je een prachtig uitzicht over Bocholt.

Aangezien de site wat uit het centrum was weggedrukt, hebben de ontwerpers (ONO architectuur) er een gebouw van gemaakt dat door de hoogte zijn aanwezigheid in het centrum claimt. Je kunt er niet naast kijken: vanop verschillende plekken torent het letterlijk boven de omliggende gebouwen uit. In lijn met de andere gebouwen in de dorpskern werd hier bewust een 'te groot' volume neergezet. Het project toont ook aan dat het mogelijk is om een 'parochiezaal' op te waarderen en er een nieuw monumentaal gebouw voor de hele dorpsgemeenschap van te maken.

Op de De Dag van de Architectuur is het Jeugd- en Cultuurhuis vrij toegangelijk, maar kan je ook een plaatsje reserveren voor een rondleiding door het gebouw. 

Lees ook Een dorp met een 'stedelijk moment'

Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.