Dag van de Architectuur 2013
© 51N4E / FOTO: STAD GENK

Hoofdstad 2013

Stad Genk is hoofdstad voor deze Dag van de Architectuur

Net zoals deze editie heel anders is dan alle voorgaande Dagen van de Architectuur, zo is Genk ook een atypische stad. Het is eerder een volgebouwd landschap dan een kernstad. Dit verstedelijkte landschap leest als de geschiedenis van de economische en industriële ontplooiing van ons land. Net daarom zijn de uitdagingen waarvoor deze provinciestad staat tekenend voor de maatschappelijke omwenteling waarvoor Vlaanderen en gelijkaardige regio’s in Europa staan. Het beeld van Genk is verknoopt met zijn mijnverleden, maar deze jonge stad is allang het wonen onder de schachttoren ontgroeid. En dat zie je in het straatbeeld. Genk is zelfbewust op zoek naar architectuur die de regio een smoel geeft en – belangrijker - voor een symbiose zorgt in de mozaïek van woon- en werkkernen in balans met de groene en blauwe aders.

Tijdens deze Dag van de Architectuur bieden we ook een uitzonderlijke hoeveelheid opengestelde gebouwen en activiteiten in Genk aan. Ontdek het volledige programma hier.

Zo kan je bijzondere cohousingprojecten ontdekken. Een intelligent gebouwd schooltje is de Bladwijzer. Wonen in een oude school kan je in het Woonerf Binnenhof. C-Mine, de parel van de reconversie kan je in drie niveaus bezoeken met de voeten op de grond, onder de grond en vanuit het vogelperspectief van de schachtbok. Een andere blik vanuit de hoogte krijg je op de Sint-Martinuskerktoren tijdens een rondleiding over de ontwikkeling van het stadscentrum. Ondergewaardeerd is de Stiemerbeek. Tijdens een fietstocht geeft ze haar architecturale geheimen prijs. Na het groen rond de TwinStone Lodge kan je naar het groendak van CPE by Tectum. Aan nieuwe bedrijvigheid en creatieve ondernemers is geen gebrek in de hoofdstad van de Dag van de Architectuur: the Crib, het Atelier Stockmans, Stebo Ondernemersatelier en Deusjevoo. Architecturale juweeltjes van Stéphane Beel Architecten en Cocoon Architecten vind je in de verkavelde nevelstad. Goede hedendaagse architectuur toont zich waar je het minst verwacht zoals in de Schuur uit Oorderen in Bokrijk.

Ruimtelijke innovatie in volle ontwikkeling kan je zien in het Ideale Straatprofiel dat voor 1 dag zal opgesteld worden op de Europalaan in het stadscentrum. In de Bibliotheek toont Guy Cleuren hoe je sterke ruimtelijke kwaliteit kan combineren met een hoge woondichtheid, terwijl Jan Kempenaars foto's toont van Sterk Water in Genk. 

 

 

 

 

 

Home Praktisch Mijn Dag Registreer/login
Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.