Dag van de Architectuur 2013

8 vragen

Delen we straks het bed met de buren?

Kijk naar het landschap en je ziet dat de wereld verandert. In Vlaanderen is dat landschap ondertussen goed volgebouwd. Anders denken over ruimte betekent ook anders denken over wonen. Kijk hoe het slimmer kan, bijvoorbeeld in de cohousingprojecten Brutopia of Vinderhoute. Bezoek een van de vele woningbouwprojecten in ons programma. Maak een fietstocht langs de woonkavels van sogent of schrijf je in voor de bustour Collectief wonen in Genk.

Hoe ontwerp je de natuur?

Architecten maken niet alleen gebouwen. Bespeur de architectuur achter de natuur in geleide wandel- en fietstochten over heel Vlaanderen. Bezoek het pas vernieuwde recreatiedomein Kosmos in het Heuvelland, fiets door de gestroomlijnde landschappen in de Vlaamse Ardennen, kijk hoe de kracht van het water in bedwang wordt gehouden op Fort Lillo en het Zwin of ontdek de hand van de mens achter het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Neem zeker ook je tijd voor de tentoonstelling ‘Landschappen’ van Bureau Bas Smets in deSingel.

Hoeveel klasse heeft een fabriek?

De Vlaming werkt hard en heeft een baksteen in de maag. Toch associëren we architectuur maar zelden met bedrijfsgebouwen. Bezoek werkplaatsen met klasse zoals drukkerij Drukta en mailingbedrijf Formail in Kortrijk, Houthandel Thiels in de dorpskom van Herselt of het hippe bedrijvencollectief Colonia in Antwerpen. Schrijf je in voor een geleide tocht langs opmerkelijke werkplekken in Leuven of bemerk in Berchem dat zelfs een containerpark een architecturaal hoogstandje kan worden.

Is pop-up industrie de toekomst van Genk?

In Genk, dit jaar hoofdstad van de architectuur, wordt volop gezaaid voor de toekomst. Op 8-9-10 en 11 oktober werken kenners, denkers en ontwerpers er samen aan een Nieuwe Kaart voor Limburg. Op 12 oktober worden de resultaten gepresenteerd op de Avond van de Architectuur en op 13 oktober kunt u alvast een kijkje nemen in de tentoonstelling op C-Mine. Bezoek zeker ook het gloednieuwe Crib op C-mine, een broedplaats voor jonge creatieve ondernemers!

Moeten vrachtwagens uit het stadscentrum verbannen worden?

De draagkracht van onze steden en infrastructuur is beperkt. City Depot Hasselt ontwikkelde een innovatief model van stadsdistributie. Schrijf je in voor hun ochtenddebat en merk zelf hoeveel ruimte ermee te winnen valt. Ook langs onze vermaledijde steenwegen blijft nog veel kwaliteit onbenut. Vooraanstaande kunstenaars en architecten deden interventies langs de N16 tussen Bornem en Mechelen. Rust vinden in het centrum van de stad is geen evidentie. Bessst en Brukselbinnenstebuiten nemen je op sleeptouw langs stilteroutes in het hart van Brussel.

Waar ontkiemt ons bloeiende landschap?

Op zondag 13 oktober staat de parkstad Vlaanderen in bloei! U kan maar liefst aan meer dan 150 activiteiten deelnemen in Vlaanderen en Brussel: opengestelde gebouwen, geleide fiets- en wandeltochten, tentoonstellingen, filmvertoningen of lezingen? Allemaal haken ze in op het centrale thema Bloeiende landschappen. De Dag van de Architectuur breekt hiermee uit de kernsteden en laat je bloeiende architectuurprojecten ontdekken van de Westhoek tot het Maasland.

De projecten op deze Dag van de Architectuur zijn meer dan alleen fotogenieke ontwerpen. Ze hebben een maatschappelijke ambitie. Veel uitdagingen zoals werkgelegenheid, vergrijzing, migratie of armoedebestrijding vereisen ruimtelijke oplossingen. In Bloeiende landschappen staan nieuwe werk- en samenlevingsvormen centraal. Een bouwcultuur gebaseerd op de consumptie van ruimte is onhoudbaar gebleken.

Elk project probeert op zijn manier die trend te keren en formuleert een eigenzinnig antwoord op prangende dilemma'’s. Hieronder vind je alvast een bloemlezing uit het programma dat biodiverser is dan ooit.

Wat is de waarde van een oud krot?

Ruimte is schaars. Grondstoffen zijn schaars. Hergebruik en recyclage zijn steeds gangbaarder ook binnen de wereld van de architectuur. Op 13 oktober stellen tal van reconversieprojecten de deuren open. Kamperen in oude loodsen? Het gebeurt op de Hoge Rielen in Kasterlee. Een hip kantoor in een beschermd dorpsgezicht? Dat vind je in Waarschoot. Op kot in een Rijkswachtkazerne? Loop eens langs in Leuven.

Wordt het groendak een groentendak?

Natuur is meer dan kijkgroen. Er is vanalles mogelijk. Ontdek de landschappelijke schoonheid van de begraafplaats Schoonselhof in Wilrijk en crematorium Hofheide in Nieuwrode. Leef je uit op het ecologisch golfterrein van Koksijde of verwonder je over de woonkwaliteit van Huize Monnikenheide in de bossen van Zoersel . Voor workshops stadslandbouw wend je je tot de Green Bastards Garden van kunstencentrum Vooruit, over samentuinen in de stad leer je meer bij Biodroom op Linkeroever.

Home Praktisch Mijn Dag Registreer/login
Mijn Dag ❤ / Mijn reservaties
Je moet ingelogd zijn om
te kunnen toevoegen aan 'mijn dag'.