Genk

Opengestelde gebouwen
Rondleidingen door de stad
Meer architectuur


Download plan Genk

In Genk zijn de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd om een hedendaags stadscentrum te creëren. De stad is oorspronkelijk een amalgaam van nevengeschikte wijken zonder een centrale kern. Een nieuw centrum moet het forum worden van een stedelijke dynamiek en de verschillende buurten binden. Commerciële voorzieningen, gestapelde woningbouw, hotelaccommodatie en een centraal stadsplein met bibliotheek vormen de ingrediënten van het stedelijke Genk.

Als tegenpool van dit commerciële hart ontwikkelt het voormalige terrein van Winterslag (C-Mine) zich als een centrum voor cultuur, toerisme en educatie. Het gerenoveerde mijnencomplex wil innovatief en creatief talent aantrekken vanuit de artistieke en bedrijfssector. De fabriek met haar machinekamers werd in ere hersteld en geeft toegang tot de Mine Experience. In haar oksels worden een schouwburg en concerthal toegevoegd met tentoonstellingsruimte.

De stadsvernieuwingsoperatie van de stad Genk is nog volop bezig. Plannen voor de herontwikkeling van de stationsomgeving, de realisatie van een Light Rail en een shoppingcentrum lonken naar de toekomst.

i.s.m. Stad Genk en Architectuurwijzer vzw, Hasselt

Terug

 
partners