Antwerpen

Opengestelde gebouwen
Rondleidingen door de stad
Meer architectuur


Download plan Antwerpen

In Antwerpen is men ervan overtuigd dat het leven in de stad wordt beïnvloed door het uitzicht, de omgeving en de gebouwen. Een aantrekkelijke stad kan niet zonder hoge ruimtelijke kwaliteit en vanuit dat perspectief ondergaat de stad sinds een tiental jaren een echte metamorfose.

In het noorden zijn de resultaten ondertussen zichtbaar van enkele grote stadsvernieuwingsprojecten. Zo is het park Spoor Noord op een paar gebouwen na af en werkt het volop als ademruimte voor de buurt. Op het Eilandje lopen de werven van het Museum aan de Stroom en de woontorens langs het Kattendijkdok op hun einde. Samen met kleinere woonprojecten, nieuwe voorzieningen en de heraanleg van het openbaar domein krijgt de oude havenbuurt de komende jaren een nieuw leven als een gemengde stadswijk.

Kwaliteitsvolle architectuur heeft verre van altijd met nieuwbouw te maken. Op tal van andere plekken in de stad worden oude panden op een interessante manier herbruikt, opgefrist of aangepast. De stad verandert weliswaar grondig maar verliest haar eigenheid niet. Zo heeft het stedelijk zwembad in de Veldstraat haar art deco karakter teruggekregen, maar is het ook uitgebreid met een hedendaags wellness-gedeelte. Het oude goederenstation Zuid aan de Scheldekaaien huisvest nu de kantoren van de Bank J. Van Breda en het theatergezelschap Troubleyn van Jan Fabre nestelde zich in een oud schooltje op de rand van de Seefhoek. Met elk nieuw project vindt Antwerpen zichzelf opnieuw uit.

i.s.m. Stad Antwerpen & Antwerpen Averechts vzw

Terug

 
partners